Sök

SIS TK 225 - möte 4 september

Uppdaterad: 25 feb 2019

Den 4 september deltog jag vid TK225-möte i SIS lokaler, Solna. TK står för teknisk kommittée och en sådan jobbar med att utveckla svenska standarder för att få till en ständig förbättring av standarderna som påverkar svensk industri. En TK är finansierad av medlemmarna vilket gör att det kostar pengar att delta.


Okej, men varför ska man då delta?

Jo, att delta innebär att man får veta var standarderna, som påverkar just sitt företag, utvecklas och dessutom har man en röst och en chans att påverka hur den ska utvecklas. Jag upplever att man är med och kan påverka industrin på ett högre plan och detta passar väl in i hur jag vill att Zatisfy ska jobba, nämligen att skapa säkrare arbetsplatser runt om i världen på så många sätt som vi kan.


Vad gör TK225?

Just TK225 fokuserar kring maskinsäkerhet för anläggningsmaskiner och de C-standarder som gäller för just de maskinerna. Medlemmar här är företag som Volvo CE, Epiroc och engcon m.fl. Nya medlemmar är företag som jag har en viss relation till från min tid som produktansvarig på engcon: Rototilt, Oilquick och Excidor. Detta är förstås mycket glädjande att fler intresserar sig för standardutveckling.


Vad diskuterades på mötet?

En sak som är väldigt hett just nu är SS-ISO 13031 (alltså standarden för snabbfästen till grävmaskiner) och att SUVA (Försäkringsbolag i Schweiz) och BG-Bau (Försäkringsbolag i Tyskland) ställt krav mot standardiseringsorganisationerna i EU att skärpa kraven i ISO 13031 så att de passar bättre mot de interna kontroller som SUVA utför på sin marknad. Vid ett möte, som ägde rum i Paris (med bl.a. tre delegater från TK225) efter just detta TK-möte, diskuterades livligt SUVAs och BG-BAUs krav.


Excavator buckets in sun light

Tyskland och Schweiz vill skärpa kraven

I en tidigare mejlväxlingen i samband med ett dokument titulerat "Solutions and necessary measures for meeting the essential safety requirements according to Directive 2006/42/EC (EC Machinery Directive)" som SUVA förmedlat till mig beskrivs att:

"In Switzerland, the same safety standards apply for machinery and many other products as in the European Union (EU) and the European Economic Area (EEA). A manufacturer is responsible for ensuring the safety of his products (see also).
I can provide a specific document about quick couplers, you can find it attached. we used and use this document as a guideline in our product control procedures here in Switzerland."Andreas Achermann Dipl. Ing. FH (HTL) Maschinen- & Anlagenbau, Sicherheitsingenieur

I sagda dokumentet listar SUVA ett antal punkter, bl.a. att grindarna ska vara övervakade och att en varningssignal ska finnas för felkopplat fäste, som förslag och det är också dessa krav som framförts till standardiseringsorganisationerna. Min tolkning är att SUVA och BG-BAU kommer vända sig till deras respektive arbetsmiljöverk och utöva påtryckningar och med tanke på deras inflytande kan det mycket väl tas fasta på.


Moving excavator buckets around on work site
Hur det kan se ut när skopor flyttas runt på arbetsplatsen

Om du är intresserad av utvecklingen i detta ämne, eller varför inte för att vara med och bidra till standardiseringsarbetet, så kan du kontakta mig så kan jag berätta mer.


#SIS #TK225 #Standardutveckling #ISO13031

63 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla